Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

Pannon Tudományos Nap 2022

PANNON TUDOMÁNYOS NAP 2022

 

Immár 18. alkalommal rendezte meg az MTA Pécsi Területi Bizottsága és a Veszprémi Területi Bizottsága közös szervezésben a PANNON TUDOMÁNYOS NAP c. konferenciát, melynek idén először a Pécsi Akadémiai Bizottság volt a házigazdája. A tudományos esemény a Pannon régió területén kutatók számára ad lehetőséget legújabb kutatási eredményeik bemutatására, közreadására.

A PAB székházába szervezett rendezvényt a Magyar Tudományos Akadémia részéről Kosztolányi György alelnök úr köszöntötte akadályoztatása okán levélben. A két területi bizottság elnöke, Padisák Judit és Lénárd László akadémikusok köszöntőjét követően került sor a Pannon Tudományos Díj átadására, melyet a dunántúli régióban kifejtett kiemelkedő tudományos tevékenység, életpálya elismeréseként a Paksi Atomerőmű Zrt., valamint az MTA Pécsi Területi Bizottsága és a Veszprémi Területi Bizottsága alapított. A díjat az alapítók nevében Dr. Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója adta át Pósfai Mihály akadémikus úr részére. A díjazott érdekfeszítő előadás keretében foglalta keretbe szakmai életpályáját „Egy kiállítás képei - A transzmissziós elektronmikroszkópia környezettudományi alkalmazásai” címmel. A hallgatóság izgalmas bepillantást kapott a Mars kőzet darabja vizsgálatától a Balaton üledéke vizsgálatáig bezáróan.   

Az esemény keretében mindkét akadémiai bizottság működési területéről a legjobbnak ítélt PhD munkák bemutatására, díjazására is sor került. Így a Pécsi Akadémiai Bizottsághoz tartozóan Herke-Fábos Barbara Katalin (PTE ÁJK) „A megelőző pártfogás a jogágak metszéspontjában” c. munkája, alapján részesült díjazásban, a Veszprémi Akadémiai Bizottsághoz tartozóan pedig Koók László (PE MK) „Mikrobiális üzemanyagcellák fejlesztése ionos folyadék alapú membránok alkalmazásával” c. munkájával érdemelte ki a díjat.


A délelőtti 5 tudományos előadást a délutáni blokkban 2 szekcióban összesen 16 előadás követte különböző tudományterületekről zömében fiatal kutatók munkája bemutatásaként.

 

A konferenciáról készült előadások közül a kiemeltek az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

 

Megnyitó:

https://youtu.be/uu7lw0tvTzY 

 

Díjazott PhD előadások:

https://youtu.be/4KM4R02_UeI