Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

Merre tovább urbanisztika? Lehetőségek – kényszerek – kihívások

Merre tovább urbanisztika?
Lehetőségek – kényszerek – kihívások

Az MTA Pécsi Területi Bizottság Tér- és Településtudományi Munkabizottsága, valamint Építés- Építészeti Munkabizottsága 2015. március 17-én közös ülésén járta körbe a fenti témát. A témaválasztás aktualitását az adta, hogy az urbanisztika hagyományos értelmezése változóban van.
Az urbanisztika - mint interdiszciplináris tudomány - jellegéből adódóan több tudományterületet érint. Napjainkba tanúi vagyunk annak, hogy az urbanisztika ágai szakosodnak, a Pécsi Tudományegyetem intézményi struktúrájában is elkülönülnek. Ugyanakkor az urbanisztika egységes diszciplínaként való kezeléséhez épp a Pécsi Tudományegyetem kínálhat olyan platformot, amelyen a közös gondolkodás egymás törekvéseinek, eredményeinek megismerése és összekapcsolása révén megindulhat.
A Pécsi Akadémiai Bizottság munkacsoportjai a téma komplex áttekintésére törekedtek.
A közös gondolkodás indításául az Európai Unió és Magyarország fejlődési, fejlesztési folyamatainak urbanisztikai vetületeiről hangzott el előadás, majd az állam szerepvállalása, hozzájárulási keretei kerültek bemutatásra.
A gyakorlat aspektusából az urbanisztika és az erre irányuló képzés helyzetét megítélő felmérés eredményeit láthattuk a befogadók: az önkormányzatok és a vállalkozások szemszögéből.
A felvezető előadásokat olyan kaleidoszkóp követte, amely a Pécsi Tudományegyetemen folyó oktatási, kutatási tevékenység szinte teljes spektrumáról adott képet, bizonyítva az interdiszciplinaritást és az új, izgalmas kezdeményezések jelenlétét.
A bemutatott kép egyúttal bizonyította azt is, hogy a Pécsi Tudományegyetemen folyó képzés és kutatás rengeteg ponton kapcsolódik a gyakorlati városfejlesztési kérdésekhez. A résztvevők körében megfogalmazódott annak az igénye, hogy évenkénti rendszerességgel találkozzanak a szereplők az egyes karok egymás közötti és a gyakorlati munkájuk összehangolása érdekében.
A rendezvény programja és az elhangzott előadások anyaga a következő linkeken érhető el:

Konferencia anyagok

http://pmmik.pte.hu/hu/pmmik_pte_hu_Merre_tovabb_urbanisztika_

www.mut.hu

Dr. Kovács Katalin
PAB Tér-, és Településtudományi Munkabizottság elnöke