Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

Lezajlott a Pécsi Akadémiai Bizottság 2020. évi közgyűlése

Lezajlott a Pécsi Akadémiai Bizottság 2020. évi közgyűlése

Az Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága február 27-én megtartotta éves közgyűlését.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökségét Bokor József, az Akadémia alelnöke képviselte a közgyűlésen. Alelnök úr köszöntőjében kiemelte a PAB szervezeti egységéhez tartozóan mindig is sokan segítették, segítik az Akadémia elnökségének, tudományos bizottságainak, szervezeti egységeinek munkáját, amiért ezúton is köszönetet mondott. A tudományos közeget érintő változásokat követően a felsőoktatási rendszerben is változásokat indukál a kormányzat. Alelnök úr hangsúlyozta, az Akadémia szerepvállalása, kapcsolattartása a szféra szereplőivel a továbbiakban is alap kell, hogy legyen. Az újonnan alakult Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányításában az MTA is nagy arányban részt vesz. A kormányzat az idei év első felében nemzeti kutatólaboratóriumok létrehozását tervezi több szakterületet érintően, mint ahogy az Agrár Kutatóközpont további fejlesztését, erősítését Martonvásáron folytatják az idén. Alelnök úr arról is adott tájékoztatást, hogy az Akadémia a tavalyi év végén 7 pontban újrafogalmazta küldetését, ami következtében a területi bizottságok szerepe még nagyobb jelentőséget nyer. Bokor József alelnök úr kiemelten is köszönte Lénárd László PAB elnök 3 éves elnöki munkáját, Vörös József akadémikus jelölő bizottsági szerepvállalását, Kovács L. Gábor akadémikus fáradságos munkáját a Doktori Tanács élén.

A következőkben Lénárd László akadémikus, a PAB elnöke köszöntötte a közgyűlés résztvevőit, s megköszönte Bokor József alelnök úr területi bizottságokat támogató munkáját. Lénárd László elnök úr a 2019-es esztendőről szóló beszámolójában kiemelte, a PAB az előző esztendőben is az Akadémia alapszabályában rögzítettek szerint végezte feladatait, majd a szervezeti felépítéséről, a különböző statisztikákról adott rövid áttekintést. 2019-es év kiemelt bizottsági rendezvényei közül az éves közgyűlést, a PAB 50 éves jubileumi ünnepségét, a Pannon Tudományos Konferenciát, az MTÜ pécsi központi ünnepi programját emelte ki a „Fókuszban a doktori iskolák minőségbiztosítása” c. szakmai konferencia, az Europe - East of West - 30 Years of Transition c. nemzetközi politikatudományi konferencia, valamint a WHO, a Pécsi Tudományegyetem és a PAB közreműködésében megrendezésre került „Migrant health, public health challenges and responses: defining conditions for establishing a European level migration health database” nagy jelentőségű nemzetközi konszenzus konferencia mellett. Elnök úr szólt továbbá a bizottság határon túli magyarokkal való kapcsolattartásáról, az ott folyó közös munkákról és a PAB régiós gazdasági szereplőivel alakított kapcsolatának fejlesztésére vonatkozó történésekről. Elnök úr az idei feladatok köréből az akadémiai ciklusváltáshoz kapcsolódó választási feladatok vázolásával zárt beszámolóját.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el Lénárd László elnök úr 2019. évi beszámolóját.

Tradicionális módon tudományos előadással folytatódott a közgyűlés programja. Szkála Károly akadémikus, az MTA külső tagja „A mesterséges intelligencia 50 év alatti felfutása” címmel tartotta meg izgalmas előadását, amelyen keresztül a mesterséges intelligencia fejlődési folyamatrendszerét mutatta be a mikroprocesszortól a grid, a felhő rendszereken át a jövőbe mutató harmat és szivárvány rendszerekig bezáróan.