Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

Lénárd László akadémikus kapta a Pannon Tudományos Díjat

Lénárd László akadémikus kapta a Pannon Tudományos Díjat

 

Az MTA Pécsi Területi Bizottsága és a Veszprémi Területi Bizottsága 2005 óta minden év október közepén rendezi meg Pannon Tudományos Nap (PTN) című közös konferenciáját, amelynek célja a dunántúli régióban elért legújabb és legérdekesebb tudományos eredmények bemutatása. A konferenciát idén először veszprémi helyszínnel szervezte meg a két bizottság.

A VEAB székházában sorra kerülő konferencia keretében az elnöki köszöntőket követően adták át a Pannon Tudományos Díjat, ami a két területi bizottság és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közös alapításaként már a 14. alkalommal kerülhetett kiosztásra. A díjat a dunántúli régióban kifejtett kiemelkedő tudományos tevékenység, életpálya elismeréseként alapították. 2023. évben Lénárd László akadémikus, a PAB korábbi elnöke kapta e rangos elismerést. A díjat Kovács L. Gábor a PAB elnöke, Gelencsér András a VEAB elnöke, valamint dr. Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója adta át.

A díjazott tudományos életműve bemutatását a „Jutalmazási folyamatok jelentősége a táplálékfelvétel és tanulás szabályozásában, valamint az addikció kialakulásában” c. előadásán keresztül tette meg.

A nem tematikus konferencia délelőtti részében Lénárd László díjazott előadásán kívül 3 további kiemelt előadást hallhatott a közönség;

Gráfik Imre, MTA VEAB TSz

(Népi) építészeti örökségünk esélyeiről – Különös tekintettel a Balaton-felvidékre

Szabó András, MATE

Háziállatok szöveti zsírsavainak vizsgálata eltérő élettani állapotokban

Lőrincz Katalin, PE GTK

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa fesztiváljainak fenntarthatósága – fókuszban a látogatói attitűdök és a rendezvényszervezői gyakorlat

címmel.

A program délutáni részében 3 szekcióban 24 fiatal kutató számára vált lehetőség tudományos előadás tartására legújabb tudományos eredményeik bemutatására. A rendezvény keretében mindkét akadémiai bizottság működési területéről a legjobbnak ítélt PhD dolgozatok bemutatására is sor került. Így A PAB régióból Biró Zsófia, PTE ÁJK „A bírói hatalomgyakorlás megoszlása a tradicionális magyar jogban” c. munkája,  Gálik Bence, PTE SZKK NGS alapú bioinformatikai megoldások a rák és asszisztált reprodukció kutatási területeken” c. munkája, a VEAB régójából Molnár Zsombor, MKH-PE KÁK „A balatoni üledékképződés nanoléptékű vizsgálata” c. munkája.