Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

Kosztolányi György akadémikus kapta az idei Pannon Tudományos Díjat

PANNON TUDOMÁNYOS NAP 2017

 

Nagy sikerrel zajlott le az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága és a Veszprémi Akadémiai Bizottság közös szervezésében immár 13. alkalommal a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszán megrendezésre került PANNON TUDOMÁNYOS NAP c. konferencia.

 

Az eseményen számos tudományterületről több mint húsz, nagyrészt fiatal kutató tartott előadást, így a nem tematikus konferencián a dunántúli régióban elért legújabb és legérdekesebb tudományos eredmények kerültek bemutatásra.

 

A konferencián átadásra került a Pannon Tudományos Díj, melyet a dunántúli régióban kifejtett kiemelkedő tudományos tevékenység, életpálya elismeréseként a Paksi Atomerőmű Zrt., valamint az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága és a Veszprémi Akadémiai Bizottsága alapított. A díjat az alapítók nevében Dr. Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója adta át Kosztolányi György akadémikus úrnak. A díjat a Paksi Atomerőmű Zrt. támogatja. A díjazott érdekfeszítő előadás keretében foglalta keretbe szakmai életpályáját „Egy gondolat evolúciója ” címmel.

 

A rendezvény keretében mindkét akadémiai bizottság működési területéről a legjobbnak ítélt PhD munkák bemutatására is sor került. Így a Pécsi Akadémiai Bizottsághoz tartozóan Alpek B. Levente (PTE TTK) „Hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpaci-területi esélyei Magyarországon” c. munkája, Mátis Rita (KE MK) „Közös képek. Az aktábrázolás konvenciói” c. munkája, valamint Várady Edit          (PTE KK) „Ultrahangos és computer tomográfiás biomarkerek az atherosclerosis diagnosztikájában” c. munkája alapján részesült díjazásban. A Veszprémi Akadémiai Bizottsághoz tartozóan pedig Lengyel Edina (PE LIT) „Stressz és diszturbancia vizsgálat bentikus kovaalga közösségekben” c. munkájával, valamint Selmeczi Géza Balázs (PE LIT) „A fitoplankton biodiverzitása a Stechlin-tóban (Németország)” c. munkájával érdemelte ki a díjat.