Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

Jurisics Akadémia 2017

Jurisics Akadémia 2017

Az élethosszig tartó tanulás jegyében, a belső motiváció, a tanulás iránti érdeklődés felerősítése, a tudás iránti vágy felkeltése, a tehetségígéretek felfedezése szándékával indult el 8 évvel ezelőtt a Jurisics Akadémia. A Pécsi Akadémiai Bizottság támogatásával a „Jurisics Akadémia idei tanév záró rendezvényére 2017. május 5-én került sor a PAB székházában.
Balázs Erika
igazgatónő röviden méltatta a program lelkes szervező pedagógusait, az aktív, bátor előadó gyermekeket.
Lipics Franciska és Horvát Fanni
József Attila Karóval jöttél, nem virággal  és  a Nem emel föl c. verseit szavalta el.
Kosztolányi György
akadémikus úr, a PAB elnöke köszöntőjében kiemelte, az itt jelen lévő kis „tudósok” mindegyike kiválóság.
Az előadások sorát Reményi Anna 5. osztályos tanuló nyitotta prezentációjában bemutatva a különleges szépségű Vavsáry-Villát. A prezentáláshoz kedvet érző 3. és 4. osztályos diákok számára kiírt Mini-Akadémia keretében Balajthy Júlia:  A Föld, az otthonunk keletkezése című előadására került sor, majd Erdősi Dávid kiváló előadása tartotta fenn a hallgatóság figyelmét Az emberi test c. előadásával. Ezután a Jurisics Akadémia őszi és tavaszi előadásaiból következett válogatás, évfolyamonként egy-egy bemutatóra került sor.  Elsőként Rózsahegyi Laura és Vidos Julianna 5. osztályos tanulók Az Atlanti óceán világát mutatták be. A 6. osztályos Pelle Dániel az egykor oly népszerű Pécsi Vidámparkot, a mára elhagyott szellemvárost idézte fel előadásában.
Keszthelyi Koppány
7. osztályos tanuló a Rubik-kockát feltaláló Rubik Ernő édesapja, idősebb Rubik Ernő munkásságával ismertette meg a hallgatóságot. A 8. osztályos Pietras Emma és Tászler Marcell: A hibrid autóról készültek. Nagy Emese 8. osztályos Az én akadémiám című előadásában arról beszélt, hogy számára mit jelent az akadémia.
Izgalmas angol nyelvű előadásokra is sor került változatos témákban. Schneider Philipp a 100 évvel ezelőtt zajló első világháború frontjait mutatta be prezentációjában, Okorie Péter pedig Máltáról szóló előadással lépett a 160 fős közönség elé.
A program a 6. osztályos Tarnai István fergeteges konga szólójával zárult.