Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

Elhunyt Tigyi József, az MTA rendes tagja, a PAB volt elnöke

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2016. március 19-én, 90 éves korában elhunyt

Prof. Dr. Tigyi József,

a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Pécsi Területi Bizottságának volt elnöke.

Tigyi József az izomműködés biofizikájának és a biológiai sugárhatás elemi jelenségeinek kutatójaként 1967-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, majd 1976-tól rendes tagja.

Vitathatatlan érdemei voltak Pécsi Akadémiai Bizottság létrehozásában, mely bizottságnak elnöki tisztjét is betöltötte 1969-1973 és 1996-2002 közötti időszakban több akadémiai cikluson keresztül.

1980-tól kezdve 8 éven át volt az MTA Biológiai Tudományok Osztályának elnöke, majd az Akadémia 1988-ban egyik alelnökévé választotta, mely pozíciót 1990-ig töltötte be. Emellett több éven át a Környezet és Egészség Osztályközi Bizottság elnöke volt.

Tigyi József fontos egyetemi tisztségeket is betöltött. 1967-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetem rektorhelyettesévé nevezték ki, majd 1973-tól hat éven keresztül rektorként vezette az egyetemet. Több mint 20 éven keresztül volt az orvosi egyetem Biofizikai Intézetének igazgatója.

Tigyi József számos nemzetközi szervezet, társaság, akadémia tagja volt. Munkásságát idehaza az Akadémiai Díj (1961), a Grastyán-díj (2003), valamint a Magyar Köztársaság Éremrend középkeresztje (2006) kitüntetéssel jutalmazták.

Professzor úr a felelősségteljes feladatai mellett mindig is kiemelt szívügyeként gondozta a Pécsi Akadémiai Bizottság bizottsági munkáját, a régió tudományos életében vállalt szerepét, a PAB székházának az utókor számára való értékmegőrzését.
   
Tigyi József professzor úr emlékét kegyelettel őrizzük!

MTA Pécsi Területi Bizottsága