Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

Diákok a Pécsi Akadémiai Bizottságon

Jurisics Akadémia 2019

 

A 2018/19-es tanév diákkonferenciájának immár hagyományos záró ünnepélyére került sor május 9-én a PAB Székházban. Az eseményt nagy érdeklődés övezte, nem maradt üres szék a nagy teremben.

Nyitányként angol kánon hangzott el Kurta Eszter 6. b. osztályos tanuló, Szabó Csilla és Szabó Hedvig tanárnők kisegyüttesének előadásában.

Balázs Erika igazgatónő nyitotta meg a záró ünnepet, majd Prof. Dr. Lénárd László akadémikus, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságának elnöke köszöntötte és bátorította a kis „akadémikusokat”.

Elsőként Balogh Sára 8. osztályos tanuló osztotta meg a közönséggel Jurisics Akadémiával kapcsolatos gondolatait, élményeit.

Pelles Márton, egykori jurisicsos diák, a PTE Közgazdaságtudományi Karának PhD hallgatója, Fiume-kutató kiváló előadásával motiválta a kisiskolásokat a tudományos pályára.

Vasváry-Nádor Soma 6. a osztályos tanuló pályamunkát nyújtott be a XIX. Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájára, meghívást nyert a budapesti  országos döntőbe, ahol 2. helyezést ért el. Soma az oral history kutatási módszert alkalmazta pályamunkája elkészítésekor, amikor nagyapja Dr. Nádor András családi legendáriumból felidézett történeteit feljegyezte.  A Vasváry család nyomában címmel tartotta meg előadását.

A Jurisics Akadémia 2018/19-es tanév előadásainak válogatása előtt, az első Magyar Telefonfilmes Fesztivál pályázatának egyik győztes alkotás bemutatására került sor.  Alkotója 7. osztályos Százados Ábel, a címe: SOHA, főszereplője: Százados Bezzegh Oliver. Az alig 1 perces kisfilm május 25-én, a Cannes-i Global Short Film Award mobiltelefonos szekciójának döntőjében és a Humanitárius Témájú Telefonfilmes fesztiválon Cannes-ban egyaránt díjat nyert.

A tanév legjobb előadásaiból elsőként a 4. osztályos Fülöp Roland adott ízelítőt. Az univerzum legnagyobb talányai közé tartozó fekete lyukakról készített előadásával mutatkozott be.

Gombos Izabella 6. a osztályos tanuló az április 23-án megrendezett Országos Művészeti Tehetségkutató Verseny 3. helyezettje adta elő a Shallow című dalt.

Ezután Kószó Rebeka 5. b osztályos tanuló a brit közvélemény által a „nép királynőjének” nevezett Diana hercegnő alakját idézte meg.

Erdősi Dávid 6. b osztályos tanuló érdeklődése szerteágazó, szüntelen kreatív energiáit próbálgatja. Idén negyedik alkalommal rendezték meg általános és középiskolák bevonásával az úgynevezett Fenntarthatósági Témahetet. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóság és a környezettudatosság témájának széles körű elterjesztése az iskolás gyerekek között. Dávid előadásával sokat tett ennek az üzenetnek a közvetítéséért.

Salamon Réka 7. b. osztályos tanuló előadásában a különlegeset, érdekeset kutatta. Hazánkban gyönyörű erdők vannak, melyekben sok elhíresült fa található, némelyik azért híres, mert nagyon ritka, némelyik azért, mert valamilyen történet kapcsolódik hozzájuk. Réka ezekből válogatott.

 „Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek” – ez a szállóigévé nemesült mondat 49 éve, 1969. július 20-án hangzott el Neil Armstrong amerikai űrhajós szájából. Ő volt az első ember a világtörténelemben, aki a Hold felszínére léphetett. Neil Armstrong kis lépése felkeltette Fazekas Anna 8. osztályos tanuló figyelmét, aki az űrhajós alakját idézte meg előadásában.

Kurta Eszter – Schőn Iza 6. b osztályos diákok angol nyelvű prezentációjukat titokzatos mitológiai lényekről készítették.

Zárásként német kánonok csendült fel Kurta Eszter 6. b. osztályos tanuló, Szabó Csilla és Szabó Hedvig tanárnők előadásában.