Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

Bor – Szőlő – Turizmus

III. Szőlészeti és Borászati konferencia

„BOR-SZŐLŐ-TURIZMUS” – III. Szőlészeti és Borászati Konferencia Pécsett


A Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) Agrártudományok Szakbizottsága immár harmadik alkalommal rendezett szőlészeti és borászati tudományos ülést a PAB Székházban Pécsett. 2015. november 17-én a „BOR-SZŐLŐ-TURIZMUS – III.” című konferencián két szekcióban összesen 10 előadást hangzott el.  A „Biológiai alapok és termesztéstechnológia” szekcióban áttekintették a szőlő és a bor ágazathoz tartozó nemzeti értékeinket, szó esett a régió borturizmusában tapasztalt új irányvonalakról, elemezték a talaj és a borminőség kapcsolatát, bemutatták a talajtani térképek újszerű felvételezési módját, végül a különböző lombtrágya kiegészítések hatékonyságát értékelték a fürtkocsány bénulás és bogyószáradás tüneteinek kezelésében. A második szekcióban „Az ökológiai szőlőtermesztés” témakörében elsőként szó esett az ökológiai gazdálkodásra való átállás eredményeiről egy nemzetközi kutatási projekt eredményeit bemutatva.  Az ökológiai gazdálkodáshoz szükséges rezisztens, innovatív szőlőfajtákat ismerhettek meg a hallgatók, illetve a BioVitis Pincészet és a Kreinbacher Birtok esetében a hazai tapasztalatokról is beszámoltak egy-egy előadásban. A szekció záróelőadása a bioborok és az un. kézművesborok előnyeit és hátrányait mutatta be.
A tudományos ülés zárásaként Kocsis László a PAB Kertészeti Munkabizottságának elnöke kiemelte, hogy ezen a területen is nagyon fontos a kellő szakértelem és az ehhez szükséges oktatás-képzés. A duális képzés területén a régió borászatai és a felsőoktatási intézmények között előrelépés történt a tavalyi évben - Kosztolányi György, a PAB elnöke és a régió négy borvidékének elnökei által- aláírt együttműködési megállapodásnak is köszönhetően.  A program zárásaként Kosztolányi György felidézte a megállapodás szövegét és reményét fejezte ki, hogy a hatékony innováció, kutatáshasznosítás és technológia transzfer megvalósítása érdekében a jövőben tovább folytatódik az együttműködés az oktatás-kutatás területén.

A konferencia keretében rendezett „PAB Bora 2015” borversenyen meghívásos alapon - a Pannon Borrégió Top25 nyertes borai (a Pécsi, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi borvidékekről) és a Balatonboglári és a Zalai borvidékek országos borversenyen nyertes pincészetei vettek részt.
A borversenyre 19 bort neveztek, ebből 4 fehér, 1 rozé és 14 vörös. A borokat elbíráló zsűri elnöke Jakab Gábor, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója volt.  A borversenyen a legmagasabb pontszámot Lelovits Tamás Villányi Ákos Cuvée vörösbora (2012), valamint a Bussay Pincészet Rajnai Rizling fehérbora (2013) érték el és ezzel elnyerték a „A PAB Bora 2015” kitüntető címet. A zsűri aranyérmesnek minősítette a Takler Borbirtok 2009-es évjáratú Cabernet sauvignon Reserve és ugyanezen pincészet Bikavér Cuvée (2012) vörösborát, valamint Dúzsi Tamás Graboc Cuvée (2007) vöröborát és a Hárs Pincészet Hárslevelű (2013) fehérborát. Ezüstérmet kapott a Bussay Pincészet Tramini (2012) és Szürkebarát (2013) fehérbora, a Twickel Szőlőbirtok Kékfrankos (2012) és Cabernet sauvignon  (2012) vörösbora, a Hárs Pincészet Merlot 2013-as évjáratú vörösbora, a Müller János Kékfrankos (2011) és a Fritz Borház Kékfrankos (2012) vörösbora, a Bock Borászat 2013-as Cabernet franc és Ermitage Cuvée (2012) vörösbora,valamint a Schieber Pincészet Cabernet sauvignon (2012) és a Müller János Cabernet sauvignon (2009) fajtájú vörösborai.
A közönségdíjat idén a Bussay Pincészet 2013-as Hárslevelű fehérbora, és a Bock Borászat 2013-as Cabernet franc vörösbora kapták.