Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

50 éves az MTA Pécsi Területi Bizottsága

50 éves az MTA Pécsi Területi Bizottsága

 

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége 1969. január 28-án aláírt alapító okiratával hozta létre a pécsi területi bizottságát.

Fennállásának 50 éves jubileuma alkalmából a PAB  2019. április 3-án széles érdeklődés mellett tartotta meg megemlékező ünnepségét.

A programsor Endrődi Sándor: A tudós c. versével indult, melyet Bánki Benjámin fiatal költő tolmácsolásában hallhatott az ünneplő közönség.

Az ünnepségen az Akadémiát – Lovász László elnök úr távollétében - Vékás Lajos alelnök úr képviselte. Alelnök úr köszöntőjében kiemelte a területi bizottságok erőteljesen biztosítják az Akadémia kisugárzását, hatókörét. A pécsi bizottság ma már nem csak az orvosi tudományok terén, hanem a társadalomtudományok mentén is virágzik, így tölti be fontos szerepét a régióban. 

   

Az Állam képviseletében a Pécsi Akadémiai Bizottságot Bódis József oktatásért felelős államtitkár úr, valamint Hoppál Péter miniszteri biztos úr, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke tisztelte meg. Bódis József államtitkár úr köszöntő szavai mellett a tudományos tevékenységhez kapcsolva hangsúlyozta az oktatási stratégia fontosságát, azon belül is kiemelve a kreativitás szerepének jelentőségét. Hoppál Péter miniszteri biztos úr köszöntésében a pécsi bizottságról, mint szellemi műhelyről, mint tudományos bástyáról fejtette ki gondolatait, majd hozzátette a tudósok szerteágazó tevékenységének és a művészetnek gyakori szoros együtt futó kapcsolata hatékonyan segíti a különböző tudományágak összekapcsolódását.

 

Pécs város vezetése részéről Őri László alpolgármester úr köszöntötte az ünnepi ülést. Alpolgármester úr beszédében a tudomány társadalmasításának fontosságára világított rá a scientia et conscientia viszonyában.

Miseta Attila a Pécsi Tudományegyetem rektoraként köszöntötte a bizottságot. Szólt arról, hol a tudomány helye a társadalmunkban, hogy a gondolkodást semmi nem helyettesíti, helyettesítheti. Kiemelte támogatni kell az alapkutatásokat és az alkalmazott kutatásokat egyaránt, így megfelelve a tudományos elvárásoknak, megfelelve a saját tudományos értékrendünknek.

Szávai Ferenc a Kaposvári Egyetem rektora is gratulált a jubileum alkalmán. Megköszönte a PAB mindenkori vezetésének a régióban való gondolkodást. Megerősítette, hogy a kaposvári tudományos közösség a továbbiakban is nagy lelkesedéssel építi a régiós értékeket a genius loci jegyében.

Udvardy György megyéspüspök úr a Pécsi Egyházmegye részéről köszöntötte az egybegyűlteket, a Pécsi Akadémiai Bizottságot. Püspök úr pár mondatban osztotta meg gondolatait a tudomány és az alázat viszonyáról, illetve az igazság kereséséről. Meglátása szerint a tudós is keresi az igazságot, megtalálja, és követi. Püspök úr megköszönte azt, hogy a hittudomány területe is csatlakozhatott az elmúlt ciklusok folyamán a PAB munkájához.   

A köszöntők sorát Lénárd László, a PAB elnöke zárta. Elnök úr ünnepi beszédében a tudományos szemlélet holisztikus megközelítését hangsúlyozta. A területi bizottságok alapvető jellemzője a regionalitás. Ebben feladat képviselni a tudományt, kidolgozni a tudományos koncepciókat és disszeminálni a tudományos eredményeket, értékeket. Elnök úr a tudós tevékenységére jellemzők közül a felelősséget és az alázatot emelte ki. A bizottság feladatai, végzett munkája tekintetében a határon túli területeken élő, dolgozó magyar ajkú kutatókkal való együttműködés fontosságát méltatta. Elnök úr elmondta a PAB az elkövetkező időszakban tovább erősíti a társadalom felé való nyitást kiemelt figyelemmel a középiskolai pedagógusok, a fiatalok, a diákok irányában is.

 

E jeles esemény keretében a bizottság legmagasabb díja is átadásra került. A PAB Ezüst Plakettjét Kollár László akadémikus úr kapta kimagasló tudományos érdemei, a PAB-ban végzett sokéves tevékenysége elismeréseként. Média munkája megbecsüléseként – amellyel a PAB közélet felé nyitását jelentősen segítette – Kosaras Attila a PTE Univ Televízió főszerkesztője és Mánfai György fotóművész részesült díjazásban.

A jubileumi program ünnepi előadója Vizi E. Szilveszter akadémikus úr, a MTA korábbi elnöke volt. Pécstől – Pécsig c. személyes hangvételű előadását Szentágothai Jánosnak szentelte. Professzor úr ugyanis ebben a városban kezdte egyetemi tanulmányait, Szentágothai János tanítványa volt.

Olyan érdekesek voltak az anatómia-előadásai, hogy még a joghallgatók is bejártak rá.” – jegyezte meg Vizi E. Szilveszter, majd egykori mestere felfedezéseinek bemutatásából kiindulva magyarázta el saját agykutatásban elért eredményeit.

 

 

Vizi E. Szilveszter akadémikus előadását az alábbi linkeken lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=yc5zx4nVkdI&feature=youtu.be

A díszelőadást követően a PAB Székház kertjében Semmelweis Ignác kerámia plakettjének avatására került sor. A plakett a 2018-as Semmelweis emlékév novemberi, pécsi rendezvénye kapcsán készült. A domborművet Lénárd László, a PAB elnöke, Kosztolányi György, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnöke, valamint Bogár Lajos, a PAB Orvosi Tudományok Szakbizottságának elnöke leplezte le.

 

A jubileumi ünnepséget fotókiállítás is színesítette. A PAB 50 évét átfogó tablókat Bachmann Erzsébet bizottsági tag tervezte. A fotók nem csak a PAB korábbi elnökeinek, akadémikusainak, tagjainak állított emléket, hanem olyan kiváló tudósok is láthatóak voltak, akik büszkeséggel tölthetik el a szemlélőt. Többek közt Teller Ede székházbeli fotója és vendégkönyvi beírása is láthatóvá vált.

 

 

A délutáni programrészben a PAB szakbizottságai izgalmas előadásokat tartottak. Az Akadémia osztályszerkezetét leképező 11 szakbizottság mindegyike tudományos előadáson keresztül mutatta be a szakterülete utolsó évtizedeiben elért eredményeket, jellemzőket, s ehhez köthetően a PAB szerepvállalását.

A Pécsi Akadémiai Bizottság Elnöksége az 50 éves jubileum kapcsán kiadvány megjelentetését is tervezi az ősz folyamán. Az ünnepi kötetben a PAB elmúlt ötven évéről való megemlékezés mellett a jubileumi tudományos ülésen elhangzott tudományos előadások is szerepelnek majd. A kiadvány várhatóan az idei MTÜ-re jelenik meg.  

Az egynapos ünnepséggel sikerült méltó módon megemlékezni az alapítás óta eltelt két emberöltőnyi időszakról, a Pécsi Akadémiai Bizottság, s így a Magyar Tudományos Akadémia jó hírét tovább öregbíteni. 

 

 

Az ünnepségről készült felvételt az alábbi linkeken lehet megtekinteni:

https://www.youtube.com/watch?v=HuvUo_oQ59c