Magyar tudományos akadémia

Területi Akadémiai Bizottságok Titkársága

Területi bizottságok elnöki találkozója - Pécs

A Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságainak elnökei – mint minden évben egy alkalommal – idén Pécsett találkoztak a PAB székházában 2023. szeptember 21 – 22-én. A kétnapos találkozóhoz az Akadémia határon túli szervezeteinek képviselői is csatlakoztak, úgymint a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke és a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács elnöke. Az Akadémia vezetését Kosztolányi György alelnök úr képviselte.

A találkozó keretet biztosított a szakmai egyeztetésre, tanácskozásra. A területi bizottságok és határon túli tudományos szervezetek szakmai működésének jellemzőit, feltételrendszerének működését is egyeztették a résztvevők. Az együttműködéssel, a finanszírozással, a területi bizottságok székházainak fenntartásával, infrastrukturális fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatos kérdések egyaránt megfogalmazódtak.  

A második napon a résztvevők meghívást kaptak a pécsi Szentágothai János Kutatóközpontba, mely alkalmon a kutatóközpont szakmai ismertetését követően bejárási lehetőséggel megtekinthették a Virológiai Kutatócsoport BSL-4 minősítésű, biológiai biztonság laboratóriumát. A laboratórium belső zónáiba ugyan nincs bejárási lehetőség, de a résztvevők így is izgalmas bepillantást nyertek abba a világba, ahol olyan vírusokkal is dolgoznak, mint Ebola, Influenza, SARS-CoV.