Magyar tudományos akadémia

Területi Akadémiai Bizottságok Titkársága

A cél a tudomány iránti bizalom erősítése és a fiatalok megszólítása – Miskolcon találkoztak az MTA területi bizottságainak elnökei

Freund Tamás akadémiai elnök a tanácskozáson különösen fontosnak nevezte a kutatói életpálya népszerűsítését a középiskolás generáció körében.

 

A Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságainak elnökei minden évben egy alkalommal személyes találkozás mellett tartanak egyeztető ülést. Az esemény helyszíne idén az MTA Miskolci Területi Bizottságának székháza volt.

Freund Tamás, az MTA elnöke nyitómondatában összefoglalta az őszi időszak legfontosabb akadémiai feladatait: „A tudomány iránti bizalom erősítése és a fiatal, kiemelten a középiskolás korosztály megszólítása.” Mint elmondta, a kutatói utánpótlás negatív trendjének megállítása és megfordítása érdekében indította el az Akadémia a Középiskolai MTA Alumni Programot, amelynek keretében kutatók beszélnek egykori középiskolájukban a mai diákoknak a tudományos pályáról.

A tudomány népszerűsítéséhez, a tudományos gondolkodás erősítéséhez járul hozzá a novemberi Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat. Az immár hagyományos akadémiai program idén megújul, szintén a fiatalabb korosztályok hatékonyabb elérésének szándékával. Elindul az MTÜ-n belül a Tudományünnep+, amely a közismert TED-előadásokhoz hasonlóan dinamikus, élvezetes formában ad betekintést egy-egy izgalmas tudományos területbe.

Az Akadémia elnöke méltatta a tudomány eredményeinek közérthető megismertetésében, valamint a kutatók munkájának közkinccsé tételében már hosszú ideje hatékonyan közreműködő területi bizottságokat. Fontosnak nevezte, hogy a területi bizottságok vezetése és általuk a hozzájuk tartozó kutatói közösség is állandó és élénk kapcsolatban legyen a Magyar Tudományos Akadémiával.

König Marianna, az MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának vezetője arról számolt be, hogy a pandémia időszaka a területi bizottságok munkáját is az online és hibrid rendszerek felé terelte, ezért jelentős informatikai beruházásokat kezdtek el az egyes bizottságok székházaiban. Tájékoztatása szerint a hálózatfejlesztés, a hang- és videotechnika kiépítése legkésőbb novemberig mindenhol befejeződik. Majd röviden beszámolt az elmúlt évek székházfelújítási munkálatairól, az aktuális tervekről és a TABT bevételeiről.

Páles Zsolt, az MTA Debreceni Területi Bizottságának elnöke arról tájékoztatott, hogy az MTA DAB új díjat hozott létre. A Tehetséggondozásért érmet olyan középiskolai tanárok kaphatják, akik legalább tíz éven át eredményesen járultak hozzá a tanulók tudományos világba való bevezetéséhez, és akik felkészítő munkájának köszönhetően  a diákok kiemelkedő eredményeket értek el országos tanulmányi versenyeken.

Gábor Csilla, az MTA Kolozsvári Területi Bizottságának elnöke rövid ismertetést adott a bizottság elmúlt időszakáról, nehézségeikről, a tervezett őszi programokról. Bejelentette, hogy az idei MTÜ határon túli megnyitója Marosvásárhelyen lesz november 11-én.

Kaptay György, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke arról számolt be, hogy a tavaly megalakult Tokaj-Hegyalja Egyetem is csatlakozott a MAB Klubhoz. Egyúttal létrehozták az MTA Teleki József Akadémiai Klubot, amelynek elnöke Fésüs László akadémikus lett. Bejelentette, hogy a MAB újra el szeretné indítani a középiskolásokat célzó „A MAB fiatal tudósjelöltje” című pályázatát.

Lénárd László, az MTA Pécsi Területi Bizottságának elnöke a fiatalok és a pedagógusok megszólítása érdekében tett lépésekről számolt be. A PAB szeretné elérni azt is, hogy minél több kutató jelentkezzen az MTA köztestületébe, ehhez pedig szeretnék az egyetemeket is partnerként megnyerni.

Krisztin Tibor, az MTA Szegedi Területi Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a bizottság szoros együttműködést alakított ki az egyetemekkel, egyúttal bejelentette, hogy Szegeden november 4-én tartják a Magyar Tudomány Ünnepe helyi nyitóülését, melynek keretében átadják a Dél-alföldi Innovációs Díjat.

Az MTA Veszprémi Területi Bizottságát képviselő Bedő Zoltán alelnök elmondta, hogy a hagyományokhoz híven az idén is a Pannon Egyetemmel közösen rendezik majd meg az MTÜ régiós ünnepségét. Tájékoztatott arról is, hogy Veszprém jövőre Európa kulturális fővárosa lesz, számos program várható a régióban, s a VEAB is gazdag rendezvénykínálattal készül.

Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke arról számolt be, hogy az MTA KEB mintegy 2000 magyar kutatóval tartja a kapcsolatot szerte a világban. Idén 25 éves a Domus ösztöndíjprogram. Ebből az alkalomból pedig vidéken és a fővárosban is megemlékezésekre kerül sor. A külhoni magyar kutatók helyzetéről szólva kiemelte a kárpátaljai magyarságnak és tudományos közösségnek nyújtott akadémiai támogatás jelentőségét.