Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

A VEAB 44. közgyűlése

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntötte az Észak-Dunántúlról összesereglett egyetemi oktatókat és kutatókat a Veszprémi Akadémiai Bizottság (VEAB) február 20-án, a veszprémi székházban megtartott éves közgyűlésen.

Az MTA elnöke hangsúlyozta, hogy támogatni kell a területi akadémiai bizottságokat, hiszen fontos szerepük van: az akadémia törekvéseit, gondolatait közvetítik, ugyanakkor helyben könnyebben szerveznek programokat. Lovász László szerint a politikai vitáknak az akadémián nincs helyük, de nem lehet azt mondani, hogy a magyar társadalom nagy kérdései az akadémiát ne érdekelnék. Véleménye szerint fontos, hogy az akadémia több tudományterületet átfogó, multidiszciplináris kutatásokat végezzen. Ilyen például a vízgazdálkodással is foglalkozó víztudományi vagy a tantárgy-pedagógiai kutatási program.
Pósfai Mihály, a VEAB elnöke a 2016-os évről szóló beszámolójában elmondta: a VEAB-nak tizenkét szakbizottsága és hatvankét munkabizottsága dolgozik aktívan, ezek kb. kétszáz rendezvényt tartottak. A területi bizottság tavaly is megszervezte Tudósklub sorozatát, ahol aktuális tudományos kérdésekkel foglalkoztak, valamint tizenkettedik alkalommal megrendezték a Pannon Tudományos Napot, Nagykanizsán, a Pécsi Akadémiai Bizottsággal közösen. A magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódva novemberben átadták az év kutatója és az év kiemelkedő ifjú kutatója díjakat.
A VEAB elnöke külön elemezte a régióban lévő egyetemek sajátosságait, helyzetüket az országos tudományos ranglistákon, majd összehasonlította az elnyert pályázatok rangsorával.
A közgyűlésen Lovász László akadémikus „Gráfok és hálózatok: a játékoktól a tudományok új paradigmájáig” címmel tartott tudományos előadást.
A közgyűlés végén VEAB-emlékérmet vehetett át Döbrönte Zoltán gasztroenterológus, a szombathelyi Markusovszky kórház főorvosa.
A közgyűlést zenei program színesítette, melynek keretében felléptek a Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium zongorán tanuló diákjai: Horváth Eszter, Horváth Katica, Reicz Virág és Madarász Benedek.

ba0220veab66.jpgba0220veab11.jpg

Lovász László és Pósfai Mihály

ba0220veab101.jpg

A közgyűlés keretében felléptek a Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium zongorán tanuló diákjai