Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Beethoven-koncert Martonvásáron 2018

A VEAB Kulturális Egyesület kirándulása

Időpont: 2018. július 21. szombat, 19 óra  (esőnap: július 22. vasárnap)
Helyszín: MTA ATK - Martonvásár, a park szigetén

Program
Ludwig van Beethoven:
Ah, perfido! – koncertária, op.65
IV. szimfónia B-dúr, op.60
Karfantázia , op.80


közreműködnek:
Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar
Ránki Fülöp – zongora
szólisták: Rálik Szilvia – szoprán, Schnöller Szabina – szoprán        
karigazgató és vezényel: Somos Csaba

Nagyszabású, mintegy negyedórás, több szakaszból álló ária, vagy idegen szóval: scena – a huszonhat éves Beethoven rendkívüli énekes virtuozitást igénylő alkotása a Magyar Állami Operaház egyik vezető drámai szopránjának közreműködésével hangzik el. A 4. szimfónia az életmű két súlyos szimfóniája között helyezkedik el, mint afféle boldogságsziget a középső alkotói korszak hősi tematikájú, súlyos művei között. Könnyed, olykor kacagtatóan szellemes mű, és nem utolsósorban izgalmas fordulatokban gazdag, elég az első tételt említeni, amelynek sötét hangvételű, baljóslatú bevezetéséhez meglepetésként kapcsolódik életerőtől duzzadó, optimista muzsika. A koncert második felében a zenetörténet egyik legkülönlegesebb összeállítású alkotását hallhatjuk a Nemzeti Énekkar, a rendkívüli tehetségű Ránki Fülöp és nagyszerű énekes szólisták közreműködésével, Somos Csaba Liszt-díjas karnagy vezényletével. A szándékosan bombasztikus hatású mű a Beethoven életében kiemelkedő jelentőségű, éppen 210 éve rendezett szerzői estre íródott, lehengerlő fináléként; a zeneszerző a koncert valamennyi résztvevőjét fel szerette volna vonultatni ebben a rendkívüli darabban, amelynek jellege, hangvétele a 9. szimfónia utolsó tételében köszön vissza.

A VEAB Kulturális Egyesülete meghívja Önöket a martonvásári Beethoven-hangversenyre.
Kérjük a tagokat, hogy részvételi szándékukról (a jegyigénylés, buszbérlés miatt) július 13-ig értesítsék Fenyvesi Ottót, az MTA VEAB titkárát a +36 20 / 5567-146 telefonon vagy a fenyvesi.otto@tab.mta.hu elektronikus levélcímen. A 40 fős buszban a helyeket a jelentkezés sorrendjében tudjuk biztosítani!
A kutatóintézet vezetői, Balázs Ervin és Veisz Ottó tisztelettel várják az egyesület tagjait 18:00 órától  a martonvásári kastélyban egy fogadásra.