Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Magyar Tudomány Ünnepe 2016

MAB Székház, Miskolc


MTA Miskolci Területi Bizottsága (MTA-MAB)
„Oknyomozó Tudomány”
Magyar Tudomány Ünnepe 2016
2016. november 7.


A 2003. évi XCIII. törvény november 3-át a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította, annak emlékére, hogy a pozsonyi országgyűlésen gróf Széchenyi István 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel a 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság megalapítására. A kormány ezzel kívánta elősegíteni a közgondolkodásban a tudós-központú értékrend kialakítását és elismerni a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet. Minden évben november 3 és 30-a között a magyar társadalom megemlékezik az alapítókról, a tudományról, annak volt és jelen művelőiről.
A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége döntést hozott arról, hogy ebben az évben a Tudomány Ünnepének kiemelt témája és címe: „Oknyomozó tudomány”.
A mottó arra utal, hogy a tudományos kutatások alapja a jelenségek okainak a felderítése, ami vonatkozik minden tudományterületre, illetve lehetőséget ad a témák interdiszciplináris bemutatására.
Az MTA Miskolci Területi Bizottsága november 7-én tartotta ünnepi ülését, amelyen elsőként  Lovász László elnök úr  ünnepi beszédével köszöntöttük az ünnepség résztvevőit.

Az idei ünnepség előadását Kecskeméti Gábor akadémikus tartotta, „Irodalom és műszaki szaktudomány a kora újkorban (A régiség irodalomfogalmáról) címmel, valamint Mélypataki Gábor  díjazott ifjú kutató előadását is meghallgathatták a vendégek  „Merre tartunk? – A közszolgálati jog fejlődésének aktuális kérdéseiről.” címmel.

Ezen alkalommal kerültek átadásra a MAB díjai : MAB Emlékérem, Kitüntető Tudományos Díj, és az ifjú kutatók számára alapított Tudományos Díj. A fiatal kutatók elismeréséhez  nagymértékben hozzájárultak a régió nagyvállalatai és a két felsőoktatási intézmény.


Kiemelkedő, az MTA-MAB érdekében hosszú időn át kifejtett munkássága és eredményes tudományos tevékenysége elismeréseként MAB - Emlékérmet vehetett  át Tóth Tibor egyetemi tanár, (ME).
Tudományos eredményeik és a MAB keretében végzett munkájuk elismeréseként Kitüntető Tudományos Díjban részesültek: Csuzdi Csaba egyetemi tanár Eszterházy Károly Egyetem,  Paksy László, a műszaki tudomány kandidátusa.

Eddigi kiemelkedő kutatómunkájuk elismeréseként 15 fiatal kutató részesült Tudományos Díjban.

MAB-Aluinvent Tudományos Díj:      
Tóth Pál
MAB-ME Tudományos Díj:              
Mélypataki Gábor
MAB-ME Tudományos Díj:          
Kunt Gergely
MAB-EKE Tudományos Díj:         
Szalontai Helga
MAB-EKE Tudományos Díj:          
Csüllög Judit
MAB-Fleischmann Rudolf Tudományos Díj:          
Lengyelné Molnár Tünde
MAB-Mérei Ferenc Tudományos Díj:          
Nagyné Demeter Dóra
MAB-Szentpáli István Tudományos Díj:          
Kristály Ferenc
MAB-TAKATA Tudományos Díj:          
Meilinger Ákos
MAB-Generali Tudományos Díj:          
Szűcsné Markovics Klára
MAB-FUX Tudományos Díj:          
Pszota Gábor
MAB-DIPA Tudományos Díj:          
Papp Ingrid
MAB Tudományos Díj:              
Pongor Éva Bernadett
MAB-Wanhua-BorsodChem Tudományos Díj:          
Vanyorek László
MAB-Magyar Tudományosság
Külföldön Tudományos Díj:          
Szabó Tibor

Mindannyian a PhD tudományos fokozat birtokosai.
November 22-én szintén a MAB szervezésében kerül megrendezésre   „A víz- az emberiség bölcsője és éltetője” című egész napos konferencia A szerves élet keletkezésének helye – így az emberi faj bölcsője is a tenger, azaz a víz. A tengeri növények fotoszintézisének növekedésével a légkör oxigéntartalma lassan elérte a jelenlegi szint 10%-át, ami már elegendő volt ahhoz, hogy a belőle kialakuló ózonpajzs védelmet nyújtson az ultraibolya sugárzás ellen. Ez tette lehetővé, hogy az élőlények megjelenhessenek a víz felszíni rétegében, és a szárazföldet is meghódíthassák. Kialakultak a növények, a különböző állatfajok, majd az evolúció eredményeként a homo sapiens a gondolkodó ember.
A modern ember életét át- meg átszövi a víznek különböző területeken történő alkalmazása.
Az emberi testnek a kb. 50%-a víz. Élelem nélkül az ember viszonylag sokáig (akár több hétig is) életben marad, víz nélkül azonban néhány nap alatt elpusztul, mondható, hogy az embert a víz tartja életben. A következő évtizedekben az emberiség egyik legnagyobb problémája a szükséges mennyiségű tiszta ívóvíz előállítása lesz.
A vízzel energiát termelünk, energia tárolására használjuk, növényeket öntözünk, gyógyítunk. Ugyanakkor a víz ellensége is lehet az embereknek, óriási árvizek pusztítanak, tengerárak (cunamik) szedik áldozataikat. Ezek ellen védekeznünk kell.
A tervezett 12 előadás számba veszi mindazokat a hatásokat, problémákat, ami a vízzel kapcsolatos. Az előadásokat a vízről szóló zeneművek és versek színesítik.

A Miskolci megnyitó mellett a MAB-hoz tartozó két megyében Nógrád és Heves megyében is tartanak nyitó ünnepséget. Ezt követően november hónapban szinte minden nap érdekes programokkal várjuk a tudomány iránt érdeklődőket  a régió egész területén.  Az érdeklődők a MAB honlapján tájékozódhatnak a rendezvényekről.

A Magyar Tudomány Ünnepe támogatói:
Miskolci Egyetem
Eszterházy Károly Egyetem
MTA Magyar Tudományosság Külföldön
FUX Zrt.
DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt.
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei
Kereskedelmi és Iparkamara
ÉMÁSZ
Generali Biztosító
TAKATA
Aluinvent Zrt.
Wanhua - BorsodChem