Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Junior Akadémiai Klub

Junior Akadémiai Klub alakul az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán


A 2017 áprilisában induló Junior Akadémiai Klub úttörő kezdeményezés, hiszen az országban elsőként az EKE Gyöngyösi Károly Róbert Campusán vehetnek részt az iskolások tudományos előadásokon Akadémiai keretek között. Célunk, hogy a fiatalok az életkoruknak megfelelő szinten ismerkedhessenek meg a különböző tudományágakkal, szélesítsük az érdeklődési körüket és felkeltsük bennük a tudás iránti szeretetet és vágyat.

A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottságának (MTA - MAB) elnöke Prof. Dr. Roósz András akadémikus 2015. februárjában kezdeményezte a területi bizottsághoz tartozó felsőoktatási intézményekben akadémiai klubok létrehozását, amelynek eredményeképpen 2015. április 14-én hivatalosan is megalakult az MTA-MAB Károly Róbert Akadémiai Klub. A Klub működésének általános célja a tudományt magas szinten művelő kutatók és a tudomány iránt érdeklődők kapcsolatának megteremtése, aktuális, közérdeklődésre számot tartó tudományos kérdések megismertetése a szélesebb érdeklődő közönség számára is.

A Klub közel két éves működése során az érdeklődők száma folyamatosan nőtt, de leginkább a felnőtt korosztály képviseltette magát a rendezvényeken. Ezért már a kezdetektől kérdésként és megoldandó feladatként merült fel számunkra, hogy hogyan tudnánk megszólítani és aktívabban bevonni a tudományos életbe a fiatal, elsősorban általános iskolás korosztályt.

Dr. Liptai Kálmán, az EKE rektora a következőképpen foglalta össze a Junior Akadémiai Klub hivatását: „George Bernard Shaw kijelöli számunkra a bölcsesség útját, amikor azt mondja, hogy  „Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani."  Már jó előre gondolkodunk a következő generációk ilyen filozófiájú támogatásán, ezért hívjuk életre a Junior Akadémiai Klubot. Szeretnénk, ha a bennünket követő professzorok, tanárok és kutatók játékos kedvvel alkotnának és a világot mosolygósság varázsolnák gyermeki belsőjük megőrzésével. Elkezdett utunk különös és egyedi, éppen ezért gondoljuk, hogy el találunk azokhoz, akikhez szólni akarunk.”

Prof. Dr. Roósz András, az MTA-MAB elnöke szerint a tudomány iránti érdeklődést abban a korosztályban kell elkezdeni felkelteni, amelyikhez tartozó gyerekek még megkérdezik, hogy miért, ha valamit nem értenek. És ez az általános iskolai korosztály. A tudományos kutatás legfontosabb kérdése a miért? Miért sok színű a szivárvány, miért törik el az üveg és miért nem törik el az alumínium ha ráütünk? Miért váltakozik a nappal és az éjszaka? Miért repül a repülő? Miért, miért, miért? Ezekre a kérdésekre nekünk, tudománnyal foglalkozóknak kell válaszolnunk, hogy a gyerekek már ebben a korban is – még ha egyszerűen is – de tudományosan helytálló magyarázatot kapjanak.

A nyitó előadás április 10-én (hétfőn) 17 órától lesz a Campus T előadójában (3200 Gyöngyös Mátrai út 36.), amelyen Horkai Zoltán "Farkasok a Kárpát-medencében és Magyarországon" címmel tart előadást élő bemutatóval. Mindenkit várunk szeretettel!


Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita
Károly Róbert Akadémiai Klub klubtanácsának elnöke