Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Genetikailag módosított állatok és sejttenyészetek az emberi betegségek megismerésének és gyógyításának szolgálatában

Az emberi betegségek jelentős része összefüggésbe hozható a genetikai állomány megváltozásával, illetve a gének hibás működésével. Az utolsó két évtizedben a molekuláris genetikai ismeretekben és technológiákban végbement forradalmi fejlődés, valamint az ember teljes genetikai állományának megfejtése nagymértékben segíti az emberi betegségek gén- és molekuláris szintű okainak és hajlamosító tényezőinek megfejtését,  valamint a sokkal hatásosabb és egyénre szabott gyógyító eljárások kidolgozását.

Ebben nagy mértékben segítségünkre vannak az olyan modellállatok- az ecetmuslicától, a halakon, a rágcsálókon át egészen a nagyobb testű haszonállatokig-, amelyekben örökletes módon, genetikai eszközökkel „rontjuk el” egy-egy gén működését. Genetikailag módosított modellállatok „bioreaktorként” arra is képesek, hogy fehérjetermészetű gyógyszereket termeljenek.

Ma már az is lehetséges, hogy betegekből közvetlenül izolált testi sejteket genetikai eszközökkel úgy átprogramozzunk, hogy képesek legyenek perti-csészében állandóan növekedni, és átalakíthatók legyenek bármely sejttípussá.  Ezek a betegség-és páciens specifikus sejtek nagy jelentőséggel bírnak sokkal hatásosabb gyógyszerek kifejlesztésében és az egyénre szabott sejtterápiában.

Dr. Szabó Gábor

MTA-Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

"Egészségmegőrzés, betegségmegelőzés" c. konferencia 2014. november 11.