Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Az országban elsőként alakult Junior Akadémiai Klub az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán

EKE Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Az országban elsőként alakult Junior Akadémiai Klub
az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán


A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottságának (MTA - MAB) elnöke Prof. Dr. Roósz András akadémikus 2015. februárjában kezdeményezte a területi bizottsághoz tartozó felsőoktatási intézményekben akadémiai klubok létrehozását, amelynek eredményeképpen Gyöngyösön 2015. április 14-én hivatalosan is megalakult az MTA-MAB Károly Róbert Akadémiai Klub.
A Klub működésének kezdetétől kérdésként és megoldandó feladatként merült fel számunkra, hogy hogyan tudnánk megszólítani és aktívabban bevonni a tudományos életbe a fiatal, elsősorban általános iskolás korosztályt.
Az 2017. áprilisában indult Junior Akadémiai Klub úttörő kezdeményezés, hiszen az országban elsőként az EKE Gyöngyösi Károly Róbert Campusán vehetnek részt az iskolások tudományos előadásokon Akadémiai keretek között. A célunk az, hogy gyerekek az életkoruknak megfelelő szinten ismerkedhessenek meg a különböző tudományágakkal, szélesítsük az érdeklődési körüket és felkeltsük bennük a tudás iránti szeretetet és vágyat.

Prof. Dr. Liptai Kálmán az EKE rektora a következőképpen foglalta össze a Junior Akadémiai Klub hivatását: „George Bernard Shaw kijelöli számunkra a bölcsesség útját, amikor azt mondja, hogy  „Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani."  Már jó előre gondolkodunk a következő generációk ilyen filozófiájú támogatásán, ezért hívjuk életre a Junior Akadémiai Klubot. Szeretnénk, ha a bennünket követő professzorok, tanárok és kutatók játékos kedvvel alkotnának és a világot mosolygósság varázsolnák gyermeki belsőjük megőrzésével.”

Prof. Dr. Roósz András szerint a tudomány iránti érdeklődést abban a korosztályban kell elkezdeni felkelteni, amelyikhez tartozó gyerekek még megkérdezik, hogy miért, ha valamit nem értenek. És ez az általános iskolai korosztály. A tudományos kutatás legfontosabb kérdése a miért? Ezekre a kérdésekre nekünk, tudománnyal foglalkozóknak kell válaszolnunk, hogy a gyerekek már ebben a korban – még ha egyszerűen is - de tudományosan helytálló magyarázatot kapjanak.

A nyitó előadás április 10-én volt a Campus T előadójában, amelyen Horkai Zoltán "Farkasok a Kárpát-medencében és Magyarországon" címmel tartott teltházas előadást élő bemutatóval. Az azóta eltelt időszak és a lezajlott további két előadás – Dr. Tóth László: Ragadozó madarak a levegő urai és Prof. Dr. Harangi Szabolcs: Vulkánkitörések a Kárpát-menencében: Lesz-e folytatás? – megmutatta számunkra, hogy jó úton járunk, hiszen a gyerekek szűnni nem akaró érdeklődéssel és lelkesedéssel és nem utolsósorban számmal vesznek rész az előadásokon.