Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Beethoven-koncert Martonvásáron 2017

Tisztelt egyesületi tagok!  

A VEAB Kulturális Egyesülete meghívja Önöket a martonvásári BEETHOVEN-KONCERT-re  2017. július 29-én, szombaton 19:00 órára (esőnap: július 30.) az MTA Agrártudományi Kutatóközpont parkjába.

A hangversenyen Ludwig van Beethoven „IV. zongoraverseny G-dúr, op. 58” és „Krisztus az Olajfák hegyén, op. 85” művei csendülnek fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában. Vezényel: Somos Csaba karmester, zongorán közreműködik Balog József. Közreműködik még a Nemzeti Énnekkar is, valamint Kolonits Klára szoprán, Brickner Szabolcs tenor és Tomas Selc szlovák énekművész.

A Krisztus az Olajfák hegyén Beethoven egyetlen, sajnálatosan ritkán előadott oratóriuma nem sokkal a betegséggel számot vető heiligenstadti végrendelet megírása után született, témája Jézus lelki vívódása a Gecsemáné-kertben, a keresztre feszítés előtt. Megszólaltatásában három kiváló magyar énekművész a közreműködő. Az oratórium előtt a vele egy időben, az 1800-as évek elején komponált zongoraverseny (IV. zongoraverseny G-dúr)  hangzik el, amely rendhagyó módon nem zenekari bevezetéssel, hanem a szóló hangszer bemutatkozásával kezdődik, második tétele pedig a legenda szerint Orfeusz és a lant hangjától megbabonázott vadak csodálatos jelenetét ábrázolja. Balog József nemzedékének egyik legtehetségesebb zongoraművésze. Az élesen különböző, de nagyszerű Beethoven-műveket egymással társító koncertet a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba vezényli.

Kérjük a tagokat, hogy részvételi szándékukról (a jegyigénylés, buszbérlés miatt) 2017. július 17-ig értesítsék Fenyvesi Ottót, az MTA VEAB titkárát a +36 20 / 5567-146 telefonon vagy a fenyvesi.otto@tab.mta.hu elektronikus levélcímen. A 40 fős buszban a helyeket a jelentkezés sorrendjében tudjuk biztosítani!
A kutatóintézet igazgatója, Balázs Ervin az egyesület tagjait 18:00 órától tisztelettel várja a martonvásári kastélyban egy fogadásra.