Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Az MTA DAB 2015. évi közgyűlése

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága 2015. február 25-én 15 órától tartotta éves közgyűlését. A közgyűlést köszöntötte Török Ádám akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, majd Gergely Pál akadémikus, az MTA DAB elnöke számolt be a 2014. évi munkáról és beszélt a 2015. évi tervekről. Hodossy-Takács Előd, az MTA DAB főtitkára összegezte a szakbizottságok tevékenységét.

A DAB Pro Scientia Érmével idén két személyt díjazott az MTA DAB vezetősége Bitskey István akadémikust, aki tudományos munkája során kiemelkedő eredményeket ért el. Az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságnak előbb alelnökévé, majd 2008-ban elnökévé választották. Más akadémiai testületekben is vállal feladatot. Számos konferencián például Németországban, Ausztriában, Olaszországban képviselte előadásaival a magyar irodalomtudományt. A Szépművészeti Múzeumban nemrégiben látható volt a nagysikerű „Rembrandt és holland „arany évszázad” festészete” című vándorkiállítás, melynek bevezető tanulmányát Bitskey professzor úr írta. Bitskey professzor munkásságát számos elismeréssel, kitüntetéssel honorálta az egyetem, Debrecen városa. Kitüntették a Magyar Érdemrend Tiszti Fokozatának érdemrendjével. Eger díszpolgára. Nem utolsó sorban említenénk meg, hogy Bitskey István kiváló sportember, korosztályában verhetetlen úszó.

A DAB Pro Scientia Érmet Fekete Károly püspök úrnak is odaítélte az MTA DAB vezetősége: Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, egyetemi tanár. Több folyóirat szerkesztője, vagy szerkesztőbizottsági tagja. A Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiuma alelnöke, a Generális Konvent Liturgiai Bizottság elnöke. A debreceni tudományos élet meghatározó egyénisége, több évtizede vesz részt az MTA DAB munkájában. Kiemeljük, hogy 2005-2014 között az MTA Debreceni Területi Bizottságának főtitkára volt, munkásságával jelentősen hozzájárult a különböző tudományterületek harmonikus egyensúlyához.

A DAB Pro Cooperatione díját Buzogány Dezső kolozsvári egyháztörténész professzor kapta. Doktori fokozatot 1992-ben nyert Budapesten egyetemes egyháztörténetből. Az 1992–93. egyetemi évben doktorátus utáni kutatóprogramon vett részt az Egyesült Államokban. 1992–2000 között az erdélyi IKE elnöke. 2001-től, a Teológiai Intézettel párhuzamosan, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző karán is tanít, docensi minőségben, majd 2003-tól doktorvezetési jogú professzor. 2004-től a hazai Oktatásügyi Minisztérium több bizottságának állandó tagja, 2005-ben Seoulban vendégtanár, 2006 nyarán Oxfordba hívták doktori bizottság külsős tagjaként.

A DAB Plakettet idén is 3 személy részére osztotta ki az MTA Debreceni Területi Bizottsága:

Balla József professzor részére, aki 2003-tól a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet, Nephrológiai Tanszék vezetője, 2008-tól a Belgyógyászati Intézet tudományos igazgatóhelyettese. Több hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja. A Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke 2002 óta. Az MTA Debreceni Akadémiai Bizottsága Hypertonia és Nephrológiai Munkabizottságának elnöke. A „Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola” alapító tagja.

Bényei Tamás professzor részére, aki a Debreceni Egyetem Brit Kultúra Tanszékét vezeti. A jelenkori irodalomtudomány meghatározó, nagyhatású egyénisége. Bár munkásságának középpontjában a 20. századi és a kortárs angol regény kutatása áll, mind publikációs, mind oktatási tevékenysége jóval szélesebb körű ennél: a posztkoloniális elméletektől a narratológián keresztül a bioetikáig és a filmtudományig terjed.

Nábrádi András professzor részére, aki a Debreceni Egyetem stratégiai rektorhelyettese. Kutatásai elsősorban, az ágazati gazdaságtannal, a stratégiai menedzsment és kockázat elemzéssel kapcsolatosak a mezőgazdaságban. A Magyar Tudományos Akadémiához több szálon is kapcsolódik. Köztestületi tagsága óta az Agrár-közgazdasági Tudományos Bizottság szavazati jogú tagja, két akadémiai ciklusban volt doktor képviselő.  2005-től elnöke az MTA Debreceni Területi Bizottság Agrártudományi Szakbizottság Agrárökonómiai Munkabizottságának.

„A tudomány támogatásáért” Érmet Gregán Orsolyának az INNOVA ügyvezetőjének ítélte a vezetőség. Az ügyvezető asszony irányította szervezet messzemenőkig támogatja a régió fejlődésének előremozdítását, a gazdasági szféra és a tudomány összekapcsolódását, a tudománynak a gyakorlati életbe való eljuttatását.

Elismerő oklevelet kapott Kovács Szilvia a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium magyartanárnője.

A tudományos előadást Balla József professzor tartotta a Hem-stressz és vaszkuláris kalcifikáció az érbetegségek kialakulásában címmel.

Kiállítás nyílt Komiszár János Holló László-díjas festőművész munkáiból „Mestereim nyomdokain” címmel, megnyitotta Vitéz Ferenc költő, esztéta, művészeti író.

DAB_Kozgyules2015_1.jpg

DAB_Kozgyules2015_2.jpg

DAB_Kozgyules2015_3.jpg

DAB_Kozgyules2015_4.jpg

DAB_Kozgyules2015_5.jpg

DAB_Kozgyules2015_6.jpg

DAB_Kozgyules2015_7.jpg